în ceață rămâne adevărul

silvia on Oct 29th 2013

 în ceață este o dramă de război care se desfășoară în bielorusia, în cel de-al doilea război mondial. personajul principal al filmului, sushenya locuise în același sat de 37 de ani. dintr-o dată, deși se opune sabotării unei linii ferate, sushenya este ridicat de nemți și arestat împreună cu ceilalți făptași. dintr-un capriciu, dar și dintr-o răutate aproape sadică, ofițerul nazist care îl anchetase, îl eliberează. ceilalți sunt executați. după eliberarea sa nimeni nu mai are încredere în el, nici măcar soția lui. bănuit că ar fi colaborat cu naziștii, partizanii vin să îl pedepsească. pleacă spre moarte împăcat, preferând-o suspiciunii cu care îl privea toată lumea în sat.

adevărul despre bunătatea aproape christică a lui sushenya și despre sushenya însuși rămâne îngropat adânc în pădure. deși își mărturisește în trei rânduri călăilor săi adevărul, deși refuză să se lepede de bunătate, sushenya e mereu bănuit de fapte rele, de trădare.

sushenya este ultima fărâmă de umanitate și demnitate într-o lume bestializată de război, într-o lume în care răul și teama triumfă, iar binele rămâne ascuns. până la capăt sushenya, un christ blond și blând, își poartă crucea. își face datoria creștinească iertându-și călăii și luând asupra sa păcatele lumii.

deși filmat în pădure, cadrele nu creează senzația de spațiu, ci sunt aproape claustrofobice. pentru că filmul e tras în cadre strânse, cu camera urmărind personajele in prim plan,  simți că pășești alături de sushenya pe drumul golgotei. faci parte din calvarul lui, asiști neputincios cum nesecata lui bunătate rămâne în ceața pădurii, neștiută de nimeni.

hbo românia va difuza în ceață pe 5 noiembrie 2013, la ora 2.10 și pe 23 noiembrie 2013, la ora 3.55. nu sunt cele mai comode ore pentru o vizionare, dar filmul merită din plin.

Filed in miscellaneous

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam