despre luna bucureștilor

silvia on Jun 15th 2011

deși mai a trecut și luna bucureștilor odată cu el, nu mă pot să nu remarc modul cum se idealizeză în mod periculos bucureștiul interbelic. nu am fost prezentă la LB 2011, dar e interesat sa vezi cum luna bucureștilor, proiect început din dorința lui carol al II-lea  în mai 1935, a apărut ca un proiect care voia să facă bucureștiul îndrăgit, pentru că, la fel ca astăzi, bucureștiul nu prea era iubit de locuitorii săi și nici de locuitorii din regat.

era prea cald vara, prea frig iarna,  se dărâma ca să se construiască peste tot, era un oraș murdar, sărac, corupt, antisemit. cu toate astea, la o distanță de trei dictaturi (carol II, dej și ceaușescu), căutăm frumusețea orașului din perioada interbelică.

multe din cărțile care au apărut despre bucureștiul interbelic întăresc acest „mit” al normalității lumii interbelice. există o manie românească cu anii 20, cu anii 30, cu muzica și cu vestimentația interbelică. există și reeditarea unui bal al bucureșiului interbelic, unde culmea, se interpretează piese de caragiale :)

Filed in miscellaneous

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam