vina, bat-o vina

silvia on Mar 12th 2009

ieri in tramvai. vin controlorii. in mod normal nu toata lumea avea bilete. daca mi-ar fi cerut mie sa arat biletul/abonamentul si nu l-as fi avut, as fi rosit. m-as fi simtit vinovata si jenata fata de oamenii aia care mi l-au cerut, fata de ceilalti din tramvai, fata de toata lumea.

nu mi s-a intamplat nici macar o data, in cazul in care sunt controlori sa nu fie si un blatist scandalagiu printre ei.

spectacolul este complet: tipa, argumenteaza, contraargumenteaza, si iar revin: ca nu platesc, ca de ce, ca nu am bani, pai daca nu am bani cum sa platesc? si te uiti lung ca sunt bine imbracati, e clar ca au bani de abonament. si par destul de “spalati” in sensul ca probabil au terminat o scoala, chiar o facultate. probabil ca in alte conditii se lauda cu asta, dar in tramvai tre sa te porti asa cum esti, tre sa fii tu insuti-, sati: un mitocan,-canca. trebuie sa te dezbari de orice inhibitii si conventii sociale si sa fii un bou, respectiv o vaca. tre sa tratezi la acelasi nivel cu controlorii (care in contextul dat sunt cu mult mai mult bun simt), tre sa fii ca “plebea”. astia de merg cu tramvaiul sunt oricum niste idioti, ratati, ca doar de aia merg, pentru ca nu au putut fi suficient de smecheri sa isi ia masina si sa claxoneze in strada si sa depaseasca pe linia tramvaiului.

nu pot sa nu ma intreb: ce s-a intamplat cu sentimentul de responsabilitate sau vina? cu ideea de decorum? ce-i cu oamenii astia, care sunt evident in eroare, care au gresit, dar care sustin sus si tare niste aberatii?

Filed in miscellaneous

2 Responses to “vina, bat-o vina”

  1. Heavy Smokeron 12 Mar 2009 at 6:03 pm

    Question : daca eu platesc la stat sume exorbitante in taxe si impozite si banii respectivi nu se intorc la mine in nici un fel(cum ar fi logic si normal), pot sa fac blatul pe RATB si sa refuz sa platesc supra-taxa cand ma intalnesc ei ?
    O fi cinstit? Sunt de acord sa fii responsabil atunci cand situatia o cere … nu pare a fi cazul aici. :D

  2. silviaon 13 Mar 2009 at 3:09 pm

    @heavy smoker
    ok, e forma ta de protest, respect asta. dar majoritatea celor care folosesc transportul in comun si fac blatul, fac blatul nu pentru ca protesteaza, ci pentru ca nu le pasa si nici nu inteleg ca trebuie sa plateasca pentru serviciul respectiv. autobuzele sunt noi, arata decent, deci exista un inceput de schimbare. si daca ne asumam responsabilitatile ce ni se cuvin, atunci e un inceput promitator – mijloacele de transport pot deveni un mod civilizat de a calatori.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam