ce ne reprezinta?

silvia on Mar 10th 2009

magah ma face de rusine cu amazing race. eu sunt printre aia putini care nu stiau. dar dupa ce am citit la ea si dupa o discutie telefonica am aflat ca in romania concurentii de la amazing race au fost dusi pe urmele lui dracula la bran, la stadionul lia manoliu, pentru ca aici s-a antrebat nadia comaneci si sa vada o satra de tigani.

magah e de parere ca dracula, nadia si satra nu sunt reprezentative pentru noi ca bobor si ca cei de la amazing race s-au dus in alte tari in locuri cu adevarat amazing si interesante.

aici cred ca e o problema de perceptie si anume: nefacand parte din cultura respectiva e greu sa iti dai seama daca locuri prezentatete de A R sunt sau nu comune, sunt sau nu clisee, reprezinta sau nu tara respectiva. am senzatia ca un englez care urmareste A R despre UK se simte la fel de cliseizat ca si noi.

revenind la ceea ce ne reprezinta pe noi in ochii lumii:

i. nu mi se pare o rusine ca branul este reprezentativ. este unul dintre cele mai frumoase castele din evul mediu european. dovada este multimea de masini de pe DN1 inghesuite ca dobitoacele la apa doar, doar or ajunge in rucar bran.

si mai are si povestea cu dracula! e si mai si! turistii straini vin garla! imi inchipui ca este aceeasi situatie si cu fantomele sau spiritele care bantuie prin castele din irlanda si din scotia. so? e un trick turistic, nu mi se pare condamnabil.

plus de asta eu imi pun sperantele in madam udrea care va sti sa fac un brand de tara asa de memorabil, incat sa uite lumea de dracula.

ii. nadia comaneci – gimnasta cu nota 10, un mit al perseverentei personale, dintr-o tarisoara mica si amarata si comunista. e de vazut!

iarasi, nu mi se pare condamnabil si cu atat mai putin nereprezentativ.

iii. satra de tigani. sa avem pardon, ne reprezinta de minune. noi am avut robi tigani, avem si o opera clasica de toata savoarea care se cheama tiganiada. este dureros de reprezentativa satra pentru romania.

sunt dovada micului nostru imperialism de proprietari de sclavi/robi – noi i-am robit aici mai bine de o suta de ani. au ramas aici si din 1848 nu am fost in stare sa facem nimic pentru ei si pentru noi. si mai cred ceva: nu ungurii, ci ei sunt etnia reprezentativa. schimburile culturale cu ei le avem, nu cu ungurii.  nu am fost in stare sa invatam un lucru bun de la unguri: fie harnicia lor, fie spiritul gospodaresc. nimic!

budai deleanu avea dreptate: noi in da noi sa fim in tarisoara noastra draga! si asa am ramas.

pot fi de acord ca mai sunt si alte lucruri reprezentative. lista mea de sugestii pentru A R este:

i. biserica din patrauti – aici incluzand toate manastirile din nordul moldovei

ii. delta dunarii – pentru peisaje

iii. centrul vechi (ateneu, fundatia regala, palatul regal) ca dovada a noii romanii nascute dupa 1918 ( am avut si noi regalitate).

voi ce credeti ca ne reprezinta?

Filed in miscellaneous

3 Responses to “ce ne reprezinta?”

  1. adinaon 10 Mar 2009 at 6:23 pm

    m-am referit in special la satra de tigani si la dracula; branul este un castel vizitat tocmai datorita/din cauza lui Dracula, care nu exista si nici nu a existat si nici nu a locuit la Bran vreodata, deci nu e reprezentativ;

    cu toate argumentele tale, tot nu mi se pare reprezentativa o minoritate pentru a prezenta o tara; si plusez: daca le arata cum tiganii faceau linguri, ceaune (ii punea in evidenta in vreun fel), intelegeam; asa… nu a aratat nici satrarii, nici lingurarii, nici bulibasa…

    despre nadia nu am zis nimic…
    eu as fi pus:

    Sibiul
    Pelesul
    si hai… ca sa aiba si o poveste romantata… castelul Iuliei Hasdeu;

    nu ca astea ar fi neaparat reprezentative; pe http://www.scenamea.ro am spus doar ca erau si altele, poate mai frumoase si mai interesante decat cele alese.

  2. silviaon 11 Mar 2009 at 2:03 pm

    eu sunt de acord ca erau si altele mai frumoase, mai interesante, dar nu la fel de reprezentative.
    cred ca la ideea de “reprezentativ” trebuie explicata. ei au ales locurile care ne reprezinta pe noi in ochii altora la nivel de rrromanie. asa cum credem noi despre germani ca sunt harnici, despre englezi ca sunt reci si despre rusi ca sunt voiosi. sunt sigura ca sunt germani lenesi, englezi extrem de primitori si rusi deprimati.
    este imaginea colectiva perceputa de ceilalti a unei tari/natii.
    o minoritate nu reprezinta o tara? nu stiu daca da sau nu, dar in cazul asta particular clar da. sunt aici, ne purtam la fel ca ei, au cetatenie romanana si sunt ambasadorii nostri cei mai asidui.

    iar referior la dracula el a trait acolo si in ochii lumii el este vlad tepes. este o legenda, asa cum este si cea care planeaza asupra iuliei hasdeu.

    p.s. satra de tigani care organizata dupa diverse meserii era probabil reprezentativa in sec 19 inceput de sec 20. acum nu mai este, pentru simplul motiv ca aceste meserii aproape au murit. deci este o statra fara meserii si cum oamenii mai trebuie sa si traiasca se dedau altor meserii mai putin ortodoxe.

  3. adinaon 11 Mar 2009 at 2:40 pm

    :) ) p.s.-ul este foarte tare! mda… la mine la tara avem niste vecini rromi care fac ceaune; poate le iau un interviu inainte sa dispara si astia…:P
    poate ai dreptate si rromii chiar ne reprezinta… n-as zice…

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam