eduard al III-lea (post)modern?

silvia on Nov 12th 2008

am fost aseara la eduard al III-lea,  ultima piesa atribuita lui shakespeare, pusa in scena la tnb in regia lui alexandru tocilescu, iar in rolul principal cu ion caramitru.

ma asteptam sa ma impresioneze mai mult, atat textul piesei, cat si actorii. textul nu m-a convins, ca ar fi al lui shakespeare, dar e adevarat ca nu am citit-o in engleza. eduard al III-lea a fost integrat in prestigioasa editie complete works of william shakespeare publicata de oxford university press. drama shakespeariana nu mi-a lasat sentimentul extraordinarei unitati pe care o au restul pieselor. este, din contra nelegata, iar personajul istoric atat de important pentru istoria anglieie este neconvingator. atat discursul lui, cat si interpretarea lui de caramitru. eduard al III-lea este cel care a inceput prin incursiunile lui in franta si prin pretentiile lui la legitimitatea coroanei frantei, razboiul de 100 de ani, care a durat mai bine de 100 de ani :)

un prim episod care face nota discordanta este povestea de iubire intre eduard al III-lea si contesa de salisbury. poveste credibila si lipsita de justificare in planul logicii actiunii. secventa iubirii este singulara si izolata in piesa, contesa aparand doar in prima parte a piesei. de altfel tema iubirii nu este tema centrala a piesei, ci onoarea si cuvantului dat sunt. legea cavalereasca guverneaza relatiile, inclusiv pe cea de iubire, desi iubirea regelui pentru contesa nu este una curteneasca.

punerea piesei in scena a fost o desfasurare de forte – efectul a fost pe masura, iar daca ar fi fost secondat de jocul actorilor, probabil ar fi fost mai mult decat o piese interesanta, ci una de revazut.

decorul, costumele, ilustratia video si grafica au fost impecabil realizate si executate. pacat ca piesa a durat prea mult si nu a avut puterea sa tina publicul captivat pentru atat de mult timp. la un moment dat am avut insa senzatia ca lucrurile nu au fost duse pana la capat. interpretarea fiind undeva la granita dintre traditional si modern.

p.s. sala mare a tnb este in reconstructie. sper ca vor lua in calcul si refacerea scaunelor. mersul la teatru nu ar trebui sa fie un chin. sau cel putin scaunele teatrului nu ar trebui sa fie instrumente de tortura.

Filed in miscellaneous

One Response to “eduard al III-lea (post)modern?”

  1. alexon 12 Nov 2008 at 11:13 am

    :|

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam