starea asezamintelor culturale

silvia on Aug 14th 2008

in finele de saptamana ce a trecut am fost la cheile dambovicioarei. cativa prieteni, relaxare si o plimbare pana la pestera dambovicoarei. capitalul turistic, evident prost exploatat.

prima oprire am facut-o in campulung – care a fost prima capitala a munteniei. orasul isi pastreaza aerul de oras burghez medieval, este bine asezat – aerul vara, desi e cald afara, este placut si este destul de linistit. se mananca bine – eu am incercat casa regala.

la iesirea din oras am vizitat mausoleul eroilor – o priveliste destul de trista din doua motive. primul ar fi ca e dedicat eroilor din primul razboi mondial, iar pe mine ma impresioneaza intotdeauna orice legat de razboi. fotografii ingalbenite din care zambeau oameni in uniforme, cateva piese personale – un ceas de campanie, cateva medalii si decrete ale regelui ferdinand pentru decernarea oamenilor din fotografiile ingalbenite. decretele erau o slaba consolare, pentru ca medaliile au fost decernate post mortem. intreaga priveliste a exponatelor era destul de trista, prafuite, neingrijite. imaginea exponatelor se suprapunea pe imaginea pe care o lasau oamenii care vizitau mausoleul. din ce in ce mai multi oameni needucati, din ce in ce mai multi oameni lipsiti de bun simt si mi-e teama ca din ce in ce mai multi oameni care habar nu aveau ce se intamplase intre anii 1916-1918 cu romania. oameni care ating exponatele, oameni care vorbesc tare cu toate ca erau intr-un loc in care comemora moarte sutelor de mii de soldati romani din primul razboi mondial.

pretul biletului 2 lei, less than 1 EURO. planuri de extindere, de inmultire a numarului de exponate sau de renovare a unor sali prin care razbarea igrasia nu sunt. nu sunt fonduri! mausoleul tine de consiliul judetean. ar trebui ca marile companii care isi au activitatea in zona sa se implice mai mult. macar sa ii ajute pe oamenii astia cu know how-ul necesar sa acceseze fondurile. nu sa le dea banii, dar sa ii ajute sa obtina banii astia. asta ar fi un exemplu frumos de csr si daca stau bine sa ma gandesc o datorie, companiile respective afectand viata comunitatii de acolo.

pe site-ul mdlpl-ului sunt informatii care pot fi utile. se gasesc aici. nu imi dau seama daca mausoleul este sau nu in mediul urban …

Filed in miscellaneous

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam