meseria-i bratara de aur

silvia on Oct 30th 2007

cred ca toate lucrurile se fac la timpul lor si mai cred ca inveti ceva de la toate persoanele pe care le cunosti. citeam pe mentorship ca angajatorii doresc oameni cu experienta si ca studentii care au muncit in timpul facultatii au mult mai multe sanse de a se angaja decat cei care sunt toba de teorie. e adevarat ca la job inveti chestii practice si utile. asta depinde de job. la unele job-uri te chinui sa nu uiti lucrurile utile pe care le stiai de la scoala.
toate sfaturile intelepte ale oamenilor care nu au dat pe la scoala sau care nu au facut o facultate pe care si-au dorit-o: nu iti pui diploma de gat, nu te intreaba nimeni cu cat ai terminat facultatea, sunt adevarate, dar doar intr-o anumita masura. a avea o educatie nu inseamna sa fii toba de teorie, inseamna sa fii om (in sensul renascentist al cuvantului), un om desavarsit, nu un om care castiga bani sau care stie sa faca o anumita meserie. orice muncitor calificat are o meserie, o facultate nu te califica, o facultate te desavarseste. daca vrei calificari te duci la scoala de meserii. acolo inveti cum sa cosi, sa sudezi si sa manuiesti o macara. nu trebuie sa pierzi 5 ani din viata incercand sa inveti o meserie la facultate. la facultate inveti cum sa iti folosesti mintea si sa nu impotmolesti intr-un banal caz concret, sa poti vedea un sistem si nu doar componentele lui, in principiu o facultate buna reuseste sa te invete sa gandesti.pornisem de la faptul ca la sfasitul anilor de scoala ti se cere experienta fara de care nu poti face nimic. lucru indreptatit, dar … nu tocmai. mai toate companiile vor sa angajeze studenti, pentru ca studentilor nu le pasa de nimic – muncesc pe bani putin si muncesc mult, fiindca sunt tineri si au energie sa lucreze.

studentii, mai ales cei tineri, se indreapta spre joburi care le aduc un oarecare venit. este incredibil cum accepta orice slujba, nu conteaza ce e, atata timp cat le aduce bani. eu cred ca studentii ar trebui sa se indrepte mai mult spre voluntariat, spre part time-uri, spre chestii care le solicita mintea si unde pot aplica ceea ce invata la facultate. pentru ca altfel una dintre cele doua directii este pierduta. nici nu inveti cu adevarat pentru facultate, nici nu poti fi mereu la un job care poate te pasioneaza.

so, eu nu cred ca in timpul facultatii trebuie sa muncesti (full time job), eu cred ca trebuie sa inveti. mi se pare ca intr-un an de munca poti invata cam tot ce e de invatat la un job entry level. nu acelasi lucru il pot spune si despre facultate. intr-un an nu inveti cat pentru 5.

Filed in miscellaneous

2 Responses to “meseria-i bratara de aur”

  1. harlothaon 06 Jun 2008 at 12:44 pm

    bine spus o facultate(profesorii universitari) buna reuseste sa te invete sa GANDESTI!!……din pacate nu se intampla asa ceva!!! Sunt multi profesori in facultati care nu gandesc ….. cum ar putea ei sa faca pe altii sa gandeasca??

  2. silviaon 07 Jun 2008 at 8:59 pm

    din pacate asa este, sunt profesori care nu gandesc, dar pot spune ca sunt foarte multi care gandesc – probabil ca am fost eu norocoasa :)

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam