a trecut si examenul asta

silvia on Sep 20th 2007

Suntem in anul 1932. Lucrati la Editura Nationala Ciornei. Pe usa intra Camil Petrescu cu manuscrisul Patul lui Procust. Redactati un text in care recomandati romanul spre publicare, explicand carui tip de public i se adreseaza si motivand daca va avea succes sau nu.

pentru doritori de master teoria si practica editarii – asta a fost subiectul de anul acesta. comisia a fost formata din profi pe care deja ii avusesem in facultate, ii citisem si de la care evident si chiulisem: g. gana, p. cernat si m. vasilescu (europa dumitale)
invartindu-ma prin facultatea de litere mi-am dat seama ca o multime de studenti au migrat in europa. nu prea s-au inghesuit la carte, cel putin nu pe meleaguri romanesti.

in rest emotii. cred ca nu exista examen fara emotii. mai ales cand vad o coala alba de hartie goala pe care se presupune ca ar trebui sa o umplu cu idei, argumente… da, examenele sunt un stres serios.

filozofam cu studenti din anul intai despre cum e sa fii student. studentia nu mai e ce a fost. acum studentia este sinonima cu fitzi time: tot felul de gagici (poate doar la politehnica si matematici sa nu fie atatea gagici) care de care mai dezbracate, machiate si puse pe tocuri.

un alt gand despre studentimea de astazi este ca este preponderent-aproape-de-exclusiv feminina. de unde concluzia ca femeile sunt mai ambitioase si invata mai bine, dar, cu riscul de a parea machista, nu fac performate pe masura asteptarilor. in majoritatea functiilor de conducere importante sunt barbati, dirijorii sunt tot barbati, marii scriitori sunt in majoritate barbati, barbatii sunt platiti mai bine decat femeile. desi beneficiaza de un start mai bun in educatie pentru ca sunt mai aplicate, femeile ajung pe parcurs sa nu profite de avantajul lor. de ce? pentru ca fac copii. and in the end that’s not that bad. not bad at all.

Filed in miscellaneous

11 Responses to “a trecut si examenul asta”

  1. Alexandra Comsaon 08 Jul 2009 at 9:28 pm

    Buna! Am si eu o mica intrebare :D : tu de unde ai facut rost de bibliografia pt teoria si practica editarii? Pentru ca eu caut de vreo 3 sapt si nu am gasit decat Bourdieu :)

  2. silviaon 10 Jul 2009 at 4:41 pm

    @alexandra: gasesti la BCU tot ce ai nevoie

  3. Stelaon 12 Apr 2010 at 8:31 am

    Salut!

    Cautam informatii legate de acest master si am ajuns la post-ul tau. In prezentarea master-ului scrie ca proba de admitere consta intr-un interviu pe baza bibliografiei sugerate de profesori, dar din ce ai scris tu reiese ca ar fi mai degraba un subiect de examen oral. Stii cumva daca s-a procedat la fel si la admiterea de anul trecut?
    Multumesc anticipat pentru raspuns! ;o)

  4. silviaon 12 Apr 2010 at 8:23 pm

    @stela – examenul a avut doua parti: una scrisa si un interviu. subiectul scris e descris mai sus, iar interviul a fost o discutie despre activitatea academica a fiecarui candidat pana in momentul admiterii.
    din pacate nu te pot ajuta cu subiectele de anul trecut.

  5. Stelaon 13 Apr 2010 at 8:16 am

    Deci se pare ca au renuntat la examenul scris. Multumesc inca o data pentru raspuns. O zi buna!

  6. silviaon 13 Apr 2010 at 9:47 am

    @stela: daca te hotarasti sa te duci la masterul respectiv, mult succes! :)

  7. Stelaon 17 Apr 2010 at 10:58 pm

    Multumesc! Sunt hotarata. Acum astept sa inceapa Zilele Portilor Deschise :)

  8. Vllaon 07 Jul 2010 at 5:03 pm

    Buna!
    As vrea si eu sa dau la TPE anul urmator. Sunt studenta la Marketing si mi-ar placea sa profesez in domeniul editorial. M-am uitat pe site la conditiile de admitere; am un an inainte sa ma tot pregatesc in acest scop, dar am ramas cu impresia ca nu e chiar usor sa treci de probele de admitere. Tu ce poti sa-mi spui? E concurenta? Are sanse sa fie admis un student la MK?

  9. silviaon 07 Jul 2010 at 10:20 pm

    @vlla: sunt sigura ca nu vei avea probleme la examen si nici nu cred ca trebuie sa astepti un an pentru a pregati admiterea. incearca si anul acesta :)

  10. Vllaon 07 Jul 2010 at 11:05 pm

    Mersi pt raspuns. Ideea e ca mai trebuie sa-mi dau licenta, ca altfel nu as astepta. :) Citeam mai sus despre pregatirea academica. Rezultatele mele nu sunt tocmai laudabile. :P De asta sunt putin ingrijorata. Eu ma gandeam ca discutia din cadrul interviului se va axa pe cultura generala (cunostinte literare, legate de arta, etc).

  11. silviaon 08 Jul 2010 at 9:05 am

    Va fi un interviu general intr-adevăr. Nu trebuie să te gândeşti că va fi foarte greu, sau că te vor întreba cine ştie ce chestii subtile sau complicate. Le vei vorbi despre tine, de ce vrei să faci masterul respectiv. Lucruri de genul.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam