dilema pe timp de furtuna: podul grant/d?

silvia on Jul 16th 2007

un jurrrnalist (parafraza caragiale) de vaza si emfaza (nu spui cine) nu stie pe vreme de furtuna cum ii zice podului grant. e grand sau grant? e adevarat ca [d] si [t] se deosebesc doar prin trasatura sonor/surd, nu-i greu sa le confunzi. si cine o fi si grant ăsta/asta?

eu cred ca nu furtuna este de vina, ci pur si simplu lipsa de cultura. jurnalistul a ales o sursa interesanta de informare pe care i-o recomand si in cazul clasificarii consoanelor, daca nu poate/are timp sa consulte o enciclopedie mai de soi. oricum enciclopdia notifica in josul paginii ca articolul despre consoane este un ciot. dar daca asta il multumeste pe jurrrnalist… nu poti obliga la studiu serios pe cine nu vrea.

dar, in cazul in care il intereseaza totusi, si cum eu ma simt datoare – un fel de munca voluntara, sa rectific spoiala de cultura a unora, am sa explic ceva mai mult decat locatia geografica a podului grant.

podul grant este un pod numit in cinstea unei femei de seama a romaniei, o doamna din perioada pasoptista care este pictata de rosethal in tabloul romania revolutionara. numele ei este englezesc, mary grant, dar l-a romanizat in momentul casatoriei cu c.a. rosetti in maria rosetti. c.a. rosetti [daca se intreaba cineva (poate chiar jurrrnalistul in cauza)] cu doi t si nu cu doi s), este unul din bravii barbati ai romaniei secolului al 19-lea care a scris unul dintre primele jurnale intime in limba romana si care a elaborat de asemenea doctrina partidului liberal roman.

podul grant devenit simbolul echipei de fotbal rapid bucuresti, arata cum stim sa ne pretuim valorile.

cam mare ocolul doar pentru un pod, un simplu pod. ce mai tura-vura? grant sau grand … same shit!

Filed in miscellaneous

2 Responses to “dilema pe timp de furtuna: podul grant/d?”

  1. cristinaon 17 Jul 2007 at 1:43 pm

    Buna Silvia. Vad ca ai ales cu drag sa te iei de mine, chiar daca nu dai nume. Macar puteai face link catre al meu site;). Si pe ce anume te bazezi cand iti permiti sa spui ca sunt lipsita de scoala? Din cate imi aduc aminte ti-am dat un sfat destul de bun acum ceva timp in privinta interviurilor pe care le iei. Nu cred ca esti tocmai persoana indicata sa ma clasifice drept lipsita de scoala. In rest, multam pentru munca voluntara… Sa ne auzim cu bine. Si respect.

    Poate de data asta faci si public comentariul meu, ca data trecuta…

  2. silviaon 17 Jul 2007 at 4:45 pm

    @cristina
    nu am dat link catre pagina ta, pentru ca nu ma refeream exclusiv la la tine. era o extrapolare. post-ul publicat de tine era doar un raw material. oricum, nu as fi putut trage conculuzia ca o persoana care apreciaza dulciurile de la masmoudi este o persoana needucata.

    nu sunt persoana indicata sa iti dau sfaturi despre cum sa faci interviuri. altfel,… sunt o persoana indicata cum sunt atatea altele. daca as citi ad litteram postul acesta, as crede ca esti superficiala referitor la redactarea propriei teze de licenta. dar… aleg sa nu citesc ad litteram, cu siguranta ar fi fals.

    cat despre comentariul anterior, ti-am raspuns pe adresa de e-mail personala. presupun ca nu voiai sa iti vezi comentariul publicat, ci sa primesti un raspuns la el.
    oricum, mi se pare o dovada de buna crestere ca atunci cand ai vreo observatie de facut cuiva, sa nu ii comunici observatiile/impresiile pe blog, mai ales daca are o adresa de mail pusa la dispozitia cititorilor.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam