(inter)nationalism

silvia on Jan 12th 2007

nu sunt o persoana nationalista – de cate ori am ocazia incerc sa combat si sa ma feresc si eu cat pot de excesele nationaliste. mi se pare daunator si ingraditor din toate punctele de vedere. nu pot nega insa ca nationalismul face parte din identitatea oricui. cine esti tu ca om se structureaza pe o nationalitate oricare ar fi ea. fiecare cetatean poarta cu sine pacatele natiei lui. in timpul unui curs s-a vorbit despre expulsiunea arabilor si a evreilor din spania. proful vadit incomodat: in clasa erau si arabi si evrei. incurcat a baiguit niste scuze in numele tarii lui.

450926_la_habana_5.jpg

identitatile pe care le poarta fiecare dintre noi se schimba in functie de unghiul de perceptie. eu, aici, sunt mai constienta de nationalitatea mea decat la mine in tara. in romania as spune ca sunt silvia si atat. aici intrebarea inevitabila este tu de unde esti? din romania, aha. da, sunt din romania unde exista si alti oameni diferiti de cei care cersesc pe strazile tarragonei, diferiti de cei cersesc in gara din barcelona-sants. oameni ca studiaza, care muncesc, care se straduie, care se zbat, care viseaza sa o duca mai bine, lume care vrea si face schimbari, lume care isi bea cafeaua in cafenele elegante, lume care nu cerseste, lume care citeste poezie, lume care se plimba in parcuri, lume care uraste si lume care iubeste. este o lume, mereu surprinzatoare, vorba sloganului. te surprinde cu bune si rele si e romania. nu scriu o declaratie de dragoste. e o lume cu caini vagabonzi pe stazi si hoti de buzunare in autobuze, o lume cu azile de batrani care arata ca niste case parasite, dar o lume orisicat. si cu toate bune si relele si este parte din EU.
un coleg din tara bascilor mi-a spus astazi ca romania nu este deloc cunoscuta in spania, nimeni nu stie nimic despre romania decat ca are femei cu copii in brate care cersesc. asta e imaginea romaniei. ce face romania sa o schimbe? nimic. sau poate face. eu sunt la un master unde le explicam studentilor din grupa diferenta dintre erezie si secta si subtilitatile eucaristiei. este si asta o schimbare. colegul meu basc nu stiu daca a perceput ca in romania mai e si altceva decat cesatori.

in romania sunt si oameni bine educati. m-am abtinut a-i spune ca imaginea mea despre basci e ca pun bombe in aeroporturi si ca sunt toti niste teroristi.

Filed in miscellaneous

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Comment spam protected by SpamBam